Vážení zákazníci,

Děkujeme, že jste si koupili naše pytlíky Wrapáčky nebo na ně trpělivě čekáte. Tyto speciální obaly na uchovávání především chleba jsou kompromisem mezi bavlněnou utěrkou, ve které pečivo okorává a schne velmi rychle a mezi igelitovým (mikrotenovým) sáčkem, ve kterém pečivo netvrdne, ale zase rychle plesniví. Funkčnost našemu obalu zajišťuje vnitřní textilie zpomalující únik vlhkosti z pečiva a tím ho uchová déle měkké a čerstvé než by bylo při zabalení do bavlněné či lněné utěrky. Speciální textilie se chová trochu jako membrána, protože je vylepšená nánosováním polyuretanem s atestem SZÚ. Obaly nejsou určeny na zákusky, svačiny ani jiné potraviny nebo materiály.

Pečivo ve funkčním obalu Wrap Up se už nesmí dávat do neprodyšné chlebovky (u dřevěných a bambusových chlebovek to chce vyzkoušet, pro pečivo bez kůrky to může být dobré) ani do igelitu. Může stát nebo viset na kuchyňské lince (ne na přímém slunci), v době zimní topné sezóny je mu dobře ve spíži. Pokud je v pytlíku velký pecen chleba je šetrnější ho položit, než věšet za šňůrky. Také při nákupu velkých pecnů chleba je vhodnější pytlíky nést v tašce než za šňůrky. Pečivo nepatří do ledničky. V obalu se nesmí zamrazovat, ohřívat ani krájet. 

Pečivo při zabalení musí být úplně vychladlé a mít suchý povrch. Pokud se zapařilo v igelitu nebo orosilo v ledničce, je nutné ho nechat úplně oschnout (i mezi krajíci – viz. foto) a vložit do pytlíku až bude povrch suchý, protože každé zapaření vede k rozvoji plísní. 

Výrobce uvádí protiplísňovou odolnost vnitřní textilie a prodlouženou délku čerstvosti pečiva oproti utěrce, ale nelze zajistit, že pečivo nikdy nemůže v obalu zplesnivět. Pečivo je potravina rychlé spotřeby a obsahuje škrob, proto nelze (kromě zamražení) zplesnivění úplně předejít. Rychlost zplesnivění je dána také kvalitou samotného pečiva a hygienou při jeho skladování u výrobce a u obchodníka. Nejdéle vydrží kvalitní chléb upečený doma a kvalitní kváskové chleby nebalené do igelitu.

Z pohledu okorávání a tvrdnutí jsou naše Wrapáčky nejlepší pro chleba. Je potřeba ho uložit řeznou plochou dolů, pohlazením vytlačit z pytlíku vzduch, zavřít pevně šňůrkami a pověsit. Když je už chleba jen malý kousek, okorává i v pytlíku, proto po zavření je lepší pytlík nevěšet, ale položit (postavit na dno) a celou prázdnou část zahnout dolů nebo i zamotat a volnými šňůrkami převázat, aby byl kontakt chleba s textilií co největší. To platí zejména v zimě, kdy je v domácnostech suchý vzduch. V létě na terase, ve stanu nebo u moře stačí většinou pytlík zavřít a pověsit, záleží vždy na vzdušné vlhkosti prostředí.

Na pečivo bez kůrky (rohlíky, housky) funguje textilie  méně aktivně, je potřeba ho vždy pevně zabalit (jako u kousku chleba) a zamotat, aby bylo v textilii obalené, pak raději i fixovat šňůrkami. U pečiva ze zmrazeného polotovaru lze prodloužit jeho „poživatelnost“ jen omezeně, většinou jen o den, protože nemá potřebnou vnitřní strukturu, ani vláčnost a rychle tvrdne. Pokud je potřeba uchovat pečivo na více než dva dny, nekupujte rozpékané pečivo ze zmrazeného polotovaru.

Ikony u produktů na e-shopu např. půlka pecnu chleba a 8 rohlíků znamenají, že se do pytlíků vejde půlka chleba nebo 8 rohlíků, ne současně. 

Jak se wrapáčci udržují

Wrapáčci jsou velmi praktické, skladné a lehce udržovatelné textilní obaly pro opakované použití. Vnitřní látka se skoro nešpiní, drobky stačí vytřepat, lehké znečištění od mouky utřít vlhkým hadříkem. V případě potřeby je možné obal vyprat na max. 30 °C v pračce, ale úplně stačí přemáchnout v ruce. Tmavé a výrazné barvy doporučujeme prát odděleně. Protože vnitřní bílá látka je vodě odolná, doporučujeme po vyprání obal roztáhnout a nechat proschnout tak, aby byl zajištěn přístup vzduchu dovnitř mezi látky (viz. foto). Na výrobek nepoužívejte aviváž, nelze jej bělit ani chemicky čistit. Také nedoporučujeme sušit v sušičce.  

Před žehlením obal roztáhněte tak, aby bílá vnitřní látka byla zvlášť – tato látka se nesmí žehlit. Bavlněnou část výrobku můžete žehlit na max. 200 °C jako každou jinou bavlněnou látku. Prázdné obaly neskládejte, můžete je pověsit za šňůrky nebo se uchovávají jemně srolované do ruličky. Prázdné pytlíky vždy ukládejte mimo dosah dětí.

Děkujeme.

Tým Wrap Up