Menu

Jak správně balit pečivo

Vážení zákazníci,

Děkujeme, že jste si koupili naše pytlíky Wrapáčky nebo na ně trpělivě čekáte. Tyto speciální obaly na uchovávání především chleba jsou kompromisem mezi bavlněnou utěrkou, ve které pečivo okorává a schne velmi rychle a mezi igelitovým (mikrotenovým) sáčkem, ve kterém pečivo netvrdne, ale zase rychle plesniví. Funkčnost našemu obalu zajišťuje vnitřní textilie zpomalující únik vlhkosti z pečiva a tím ho uchová déle měkké a čerstvé než by bylo při zabalení do bavlněné či lněné utěrky. Speciální textilie se chová trochu jako membrána, protože je vylepšená nánosováním polyuretanem s atestem SZÚ. Obaly nejsou určeny na zákusky, svačiny ani jiné potraviny nebo materiály.

Pečivo ve funkčním obalu Wrap Up se už nesmí dávat do neprodyšné chlebovky (u dřevěných a bambusových chlebovek to chce vyzkoušet, pro pečivo bez kůrky to může být dobré) ani do igelitu. Může stát nebo viset na kuchyňské lince (ne na přímém slunci), v době zimní topné sezóny je mu dobře ve spíži. Pokud je v pytlíku velký pecen chleba je šetrnější ho položit, než věšet za šňůrky. Také při nákupu velkých pecnů chleba je vhodnější pytlíky nést v tašce než za šňůrky. Pečivo nepatří do ledničky. V obalu se nesmí zamrazovat, ohřívat ani krájet. 

Pečivo při zabalení musí být úplně vychladlé a mít suchý povrch. Pokud se zapařilo v igelitu nebo orosilo v ledničce, je nutné ho nechat úplně oschnout (i mezi krajíci – viz. foto) a vložit do pytlíku až bude povrch suchý, protože každé zapaření vede k rozvoji plísní. 

Výrobce uvádí protiplísňovou odolnost vnitřní textilie a prodlouženou délku čerstvosti pečiva oproti utěrce, ale nelze zajistit, že pečivo nikdy nemůže v obalu zplesnivět. Pečivo je potravina rychlé spotřeby a obsahuje škrob, proto nelze (kromě zamražení) zplesnivění úplně předejít. Rychlost zplesnivění je dána také kvalitou samotného pečiva a hygienou při jeho skladování u výrobce a u obchodníka. Nejdéle vydrží kvalitní chléb upečený doma a kvalitní kváskové chleby nebalené do igelitu.

Z pohledu okorávání a tvrdnutí jsou naše Wrapáčky nejlepší pro chleba. Je potřeba ho uložit řeznou plochou dolů, pohlazením vytlačit z pytlíku vzduch, zavřít pevně šňůrkami a pověsit. Když je už chleba jen malý kousek, okorává i v pytlíku, proto po zavření je lepší pytlík nevěšet, ale položit (postavit na dno) a celou prázdnou část zahnout dolů nebo i zamotat a volnými šňůrkami převázat, aby byl kontakt chleba s textilií co největší. To platí zejména v zimě, kdy je v domácnostech suchý vzduch. V létě na terase, ve stanu nebo u moře stačí většinou pytlík zavřít a pověsit, záleží vždy na vzdušné vlhkosti prostředí.

Na pečivo bez kůrky (rohlíky, housky) funguje textilie  méně aktivně, je potřeba ho vždy pevně zabalit (jako u kousku chleba) a zamotat, aby bylo v textilii obalené, pak raději i fixovat šňůrkami. U pečiva ze zmrazeného polotovaru lze prodloužit jeho „poživatelnost“ jen omezeně, většinou jen o den, protože nemá potřebnou vnitřní strukturu, ani vláčnost a rychle tvrdne. Pokud je potřeba uchovat pečivo na více než dva dny, nekupujte rozpékané pečivo ze zmrazeného polotovaru.

Ikony u produktů na e-shopu např. půlka pecnu chleba a 8 rohlíků znamenají, že se do pytlíků vejde půlka chleba nebo 8 rohlíků, ne současně. 

Jak se wrapáčci udržují

Wrapáčci jsou velmi praktické, skladné a lehce udržovatelné textilní obaly pro opakované použití. Vnitřní látka se skoro nešpiní, drobky stačí vytřepat, lehké znečištění od mouky utřít vlhkým hadříkem. V případě potřeby je možné obal vyprat na max. 30 °C v pračce, ale úplně stačí přemáchnout v ruce. Tmavé a výrazné barvy doporučujeme prát odděleně. Protože vnitřní bílá látka je vodě odolná, doporučujeme po vyprání obal roztáhnout a nechat proschnout tak, aby byl zajištěn přístup vzduchu dovnitř mezi látky (viz. foto). Na výrobek nepoužívejte aviváž, nelze jej bělit ani chemicky čistit. Také nedoporučujeme sušit v sušičce.  

Před žehlením obal roztáhněte tak, aby bílá vnitřní látka byla zvlášť – tato látka se nesmí žehlit. Bavlněnou část výrobku můžete žehlit na max. 200 °C jako každou jinou bavlněnou látku. Prázdné obaly neskládejte, můžete je pověsit za šňůrky nebo se uchovávají jemně srolované do ruličky. Prázdné pytlíky vždy ukládejte mimo dosah dětí.

Děkujeme.

Tým Wrap Up

Article's Comments (18)

Napsat komentář
  1. Dobrý den, dodáváte Wrap UP pytlíky na chleba i do Prahy? Můžete napsat adresu obchodu?
    Děkuji Zlonická

    1. Vážená Barboro, chystáme se za měsíc otevřít prodejnu ve Frýdku – Místku. Na samostanou prodejnu v Praze si zatím netroufáme, ale jednáme s několika firmami zabývající se produkty zdravé výživy a doplňků pro domácnost, aby naše pytlíky prodávali. Všechny mají prodejny i v Praze. Až dohoda vznikne, dáme vědět a určitě to uvedeme i na našich webových stránkách. Děkujeme za trpělivost.

  2. Pytliky jsem se chystal nakoupit, az se spusti eshop, pro nas i brachy a rodice, ale trochu me znepokojina informace, ze pecivo ulozene ve vasem pytliku se jiz nema davat do neprodysne chlebovky. Priznejme si, ze vsichni mame nejake to misto, kam pecivo davame a tim je prave vetsinou chlebovka nebo jeden z kuchynskych supliku. Pocitam, ze malo komu se vali pecivo v uterce nebo mikrotenovem sacku jen tak v kuchyni na kuchynske lince. To by moc parady asi neudelalo…
    Takze pokud je to opravdu tak, tak pak cely tento napad za me pada ze stolu. Pytlik sice pekny, ale chlebovku kvuli nemu z pracovni desky davat pryc nebudu, aby se mi tam valel pytlik s pecivem na volno a rodice asi taky nepresvedcim, aby pecivo, ktere davaji cely zivot do supliku zacli nechavat valet na kuchynske lince v pytliku.
    Skoda 🙁 Napad se mi moc libil.

    1. vážený pane Honzo,
      Kombinace našeho pytlíků s membránou a zcela neprodyšné chlebovky může vést k plesnivění, protože propustnost pro vzduch se může snížit příliš a pečivo se může zapařit. Ale naši zákazníci mají například se dřevěnou a bambusovou chlebovkou dobré zkušenosti, dávají do ní pečivo bez kůrky (housky, rohlíky) zabalené do pytlíku a je to v pohodě – pečivo neplesniví a pomaleji okorává. Nyní je v domácnostech díky topné sezóně velice snížená vlhkost vzduchu, takže je možné vyzkoušet v našem pytlíku pečivo bez kůrky i v nerezové či plastové chlebovce a vyhodnotit. Ale loni v létě při pokusech s domácím chlebem nám ve zcela neprodyšné chlebovce po dvou dnech začínal plesnivět, proto jsme na tuto skutečnost upozornili v pokynech.
      Jinak když náš designový pytlík s pečivem zavřený na šňůrky visí na háčku na boku kuchyňské linky nebo stojí na poličce či ve spíži tak to není nic nepěkného či nepraktického. Možná zabírá i méně místa než chlebovka, ale je to věc názoru. Pečivo bez kůrky stojí za to vyzkoušet v pytlíku v chlebovce. Kváskové a domácí chleby (s vyšší vlhkostí) raději bez chlebovky.

      1. Dobrý den,
        náhodou jsem se dostala na Vaše stránky a mě se Váš nápad moc líbí. Peču si doma kváskový chleba již několik let a uchovávám ho zabalený v utěrce a ještě v plátěném pytlíku na chleba a dám do plastové chlebovky, kterou mám jako mnoho z nás. Teď bych měla důvod se jí zbavit a ještě by bylo více místa ve špajzce..-:)
        Počkám si, až se rozběhne zase květnu e-shop a zkusím si 1-2 pytlíky koupit.

        1. Dobrý den,
          děkujeme za příspěvek, eshop je v provozu, můžete si pytlíky objednat. Na hlavní straně je pod sekcí OBCHOD.

    1. Dobrý den,

      e-shop budeme spouštět zítra, tj. 4.3.2019 s upraveným sortimentem.
      Omlouváme se zpoždění.
      Děkujeme za pochopení.

  3. Dobrý den,
    netrpělivě čekám, až znovu otevřete e-shop. Kdy budou pytlíky opět ke koupi? děkuji

    1. Dobrý den,

      e-shop s upraveným sortimentem bude spuštěn zítra tj. 4.3.2019.
      Děkujeme za trpělivost.

  4. Dobrý den, čekala jsem, až otevřete e-shop, abych si objednala pytlíky, když se mi ho konečně podařilo otevřít, zboží již bylo vyprodané. Proč nemůžete přijímat objednávky a postupně je vyřizovat, tak, jak budete postupně šít? Ne každý může neustále sledovat vaše stránky, aby ve chvíli, kdy doplníte sklad, si mohl objednat? Jak je vidět, o vaše výrobky je zájem a šance na jejich zakoupení se rovná sázce v loterii. Dodáváte tyto pytlíky také do nějakých obchodů? Je možné si je ještě někde jinde zakoupit? Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,
      eshop je otevřený právě nyní. Máme také novou prodejnu ve Frýdku – Místku, pod zámkem, Zámecká ulice 56, máme otevřeno Po-Pá od 9 hodin do 17 hodin.

  5. Z vrapáčků jsme měli všichni velkou radost. Zvláště pak naše malá vnučka. Ten její je prostě nejlepší. Děkuji za, v dnešní době nevídanou ochotu, se kterou přistupujete ke svým zákazníkům.Do budoucna přeji mnoho tak dobrých nápadů jako jsou vrapáčci a mnoho spokojených zákazníků jako jsme my.

    Díky Zdařilová

    1. Dobrý den,
      ano může. Ale když už je chleba jen kousek a převažují rohlíky je potřeba pytlík zavázat a přehnout dle instrukcí v letáku, jinak rohlíkům okorávají rožky.

  6. Dobrý den,
    moc se mi líbí Vaše produkty. Mám dotaz ke skladování.
    Bydlíme v panelovém domě, pečivo ukládáme v mikrotenových sáčcích v poličce ve skříňce v kuchyňské lince (nemáme špajzku). S plesnivěním problém nemíváme. Rádi bychom si koupili na chleba Váš pytlík – na nákup i skladování. Bylo by tedy vhodné chleba v pytlíku skladovat takto ve skříňce v lince? Máme malou kuchyňku, pracovní deska musí zůstat volná.
    A prodávají se Vaše pytlíky někde v Brně?
    Předem děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den. Ano. Můžete chleba v našem pytlíku mít i v kuchyňské lince. A pokud se týče obchodu v Brně, tak náš funkční pytlík si můžete zakoupit v naší partnerské prodejně Nasyp si v Úvozu 84 v Brně – Veveří.

Napsat komentář

Ivana Kohutová objednávky, e-shop
+420 603 938 888