Jak se používají
Pečivo ve funkčním obalu se už nesmí dávat do igelitu ani do neprodyšné chlebovky (u dřevěných chlebovek to chce vyzkoušet, pro pečivo bez kůrky to může být OK). Může stát nebo viset na kuchyňské lince (ne na přímém slunci), v době zimní topné sezóny je mu dobře ve spíži. Pokud je v pytlíku velký pecen chleba je šetrnější ho položit, než věšet za šňůrky. Také při nákupu velkých pecnů chleba je vhodnější pytlíky s chlebem nést v tašce, než držet za šňůrky. Pečivo nepatří do ledničky. V obalu se nesmí zamrazovat, ohřívat ani krájet. Obaly nejsou určeny na zákusky, svačiny ani jiné potraviny nebo materiály.
Jak se pečivo balí, aby rychle neplesnivělo
Pečivo při zabalení musí mít suchý povrch. Pokud se zapařilo v igelitu (už v obchodě) nebo orosilo v ledničce, je nutné ho nechat úplně oschnout (i mezi krajíci chleba!) a vložit do pytlíku až bude povrch suchý, protože každé zapaření vede k rozvoji plísní na vlhkém (někdy až oslizlém) povrchu. Výrobce uvádí protiplísňovou odolnost vnitřní textilie a prodlouženou délku čerstvosti pečiva oproti utěrce, ale nelze zajistit, že pečivo nikdy nemůže v obalu zplesnivět. Pečivo je potravina rychlé spotřeby a obsahuje škrob, proto nelze (kromě zamražení) plesnivění úplně předejít ani zabránit. Rychlost zplesnivění je dána především kvalitou samotného pečiva a hygienou při jeho skladování u výrobce a u obchodníka. Nejdéle vydrží chléb upečený doma z kvalitních surovin a nebalené kvalitní chleby z kvásku, vyváděného přírodní cestou, protože ten má antiseptické účinky.
U doma upečených chlebů je nutné je po upečení nechat v čisté utěrce aspoň 12 až 24 hodin, aby nejen vychladly, ale také se „vyfuněly“ (uvolnění par) tj měly pak při zabalení do pytlíku příjemně suchý povrch. Pokud je povrch ještě ovlhlý a chléb ještě „pracuje“ tak ho ještě nechte v bavlněné utěrce. Do pytlíku musí chleba až úplně vychladlý a s oschlým povrchem. Případná plíseň na povrchu může mít souvislost s vysokou vlhkostí uvnitř pytlíku při uchovávání žitných hutných chlebů nebo hodně semínkových či olivových chlebů, tam klidně první dva dny nemusí být pytlík úplně dovřený na šňůrky. Pokud už první den po vytažení z pytlíku bude mít chleba vlhkou kůrku nebo řeznou plochu, tak ho nechte trochu nedovřený, aby se vlhkost nekondenzovala.
Jak se pečivo balí, aby rychle neokorávalo
Z pohledu okorávání a tvrdnutí pečiva jsou naše Wrapáčky nejlepší pro chléb. Je potřeba ho uložit řeznou plochou dolů, pohlazením vytlačit z pytlíku vzduch, zavřít pevně šňůrkami a pověsit. Když je už chleba jen malý kousek, trochu okorává i v pytlíku, proto po zavření je lepší pytlík nevěšet, ale položit (postavit na dno) a celou prázdnou část zahnout dolů nebo i zamotat a volnými šňůrkami převázat, aby byl kontakt chleba s textilií co největší. To platí zejména v zimě, kdy je v domácnostech suchý vzduch. V létě na terase, ve stanu nebo u moře stačí většinou pytlík jen zavřít, záleží na vlhkosti vzduchu.
Na pečivo bez kůrky (rohlíky, housky) funguje textilie méně aktivně, protože její funkce je postavená na zadržování vlhkosti a pečivo bez kůrky (zejména z bílé mouky) je sušší. Proto je potřeba ho vždy pevně zabalit (jako u kousku chleba) a zamotat celou volnou část pytlíku, aby bylo v textilii obalené. Aby se dosáhlo maximálního kontaktu pečiva s textilií bez vzduchu se pytlík zavře a celá prázdná část pytlíku se zahne dolů nebo nejlépe se celá prázdná část zamotá, klidně i převáže šňůrkami. Rohlíky a housky se můžou balit do pytlíku společně s chlebem, podělí se o vlhkost a vydrží déle. Také je vhodné vyzkoušet i kombinaci pytlíku a dřevěné chlebovky, případně dávat pytlík do spíže nebo kuchyňské skřínky.
Naše pytlíky nejlépe fungují na chlebu domácím a z prodávaných chlebů nejlépe na kváskovém, který má lepší a vláčnou strukturu, také na chlebu žitném, který má vyšší vlhkost, obecně na chlebu řádně upečeném. U pečiva ze zmrazeného polotovaru lze prodloužit jeho „poživatelnost“ jen omezeně, většinou jen o den, protože nemá potřebnou vláčnost a rychle tvrdne. Pokud potřebujete uchovat pečivo na více než dva dny, nekupujte rozpékané pečivo ze zmrazeného polotovaru.